Yerelde İklim Değişikliği Yönetimi İçin Sivil Katılım

Maltepe Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirilen proje, iklim değişikliğinin yerelde demokratik yönetimi için sivil toplum – belediye iş birliğini güçlendirmeyi amaçlar. Bu genel amaç doğrultusunda, a) İklim değişikliği konusunda bilgili sivil katılım ve veriye dayalı politika süreçlerini güçlendirmek için interaktif yerel iklim değişikliği kırılganlık haritası hazırlamak, b) Maltepe’de başta kırılgan gruplar ve ekonomik sektörler olmak üzere geniş anlamda sivil toplumun politika yapma ve izleme süreçlerine aktif ve etkin bir şekilde katılacağı somut bir belediye – sivil toplum iş birliği modelini-geliştirmek, c) Geliştirilen interaktif yerel iklim değişikliği kırılganlık haritası ve izleme değerlendirme planının başka belediyelerde savunuculuğunu yapmak hedeflenmektedir.

Yerelde İklim Değişikliği Yönetimi İçin Sivil Katılım2025-03-28T00:02:13+03:00

Bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilmesi planlanan temel faaliyetler aşağıdaki gibidir:

  • Maltepe’de iklim değişikliğinin mekânsal ilişkilerini görebilmek için mahalle ölçekli iklim değişikliği, belediye hizmetleri, belediye meclis kararları ve sivil örgütlenme ile ilgili değişkenlerin taranması, belirlenen verinin toplanıp düzenlenmesi, çoklu mütekabiliyet analizi ile haritalandırılması ve bu verilerin dijital bir platformda sunulması,
  • Maltepe’de muhtar ve/veya mahalle örgütleriyle uzman görüşmeleri ve toplantılarıyla ilçedeki sivil toplumun, halihazırdaki örgütlenme pratiklerinin incelenmesi. Yerel iklim değişikliği politikaları odaklı sivil izleme değerlendirme planı hazırlığı için atölyeler düzenlenmesi ve izleme-değerlendirme planının katılımcı bir şekilde hazırlanması, MoDeL web sitesinin bu çalışmalarda kullanılabilecek şekilde güncellenmesi,
  • Proje kapsamında geliştirilen yaklaşımın farklı ölçeklerde yaygınlaştırılması için hedef kitleden geri bildirimlerle politika notu hazırlanması, tanıtım materyallerinin tasarımı ve yaygınlaştırılması, Tanıtım toplantısı düzenlenmesi.

Böylelikle proje, hem sivil toplum-belediye iş birliğini geliştirecek hem belediyenin iklim eylem ve stratejilerinde uzun vadede veriye dayalı karar almasını güçlendirmek için gerekli envanter ve izleme planı taslağı sunarak politikaların hedef kırılgan gruplara ulaşmasını sağlayacak hem de politika süreçlerine etkin ve aktif bir sivil toplum katılımı yöntemi önererek politikaların hayata geçirilmesine destek olacaktır.

Bu proje, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle Sivil Katılım Hibe Programı kapsamında yürütülmektedir. “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında uygulanan “Sivil Katılım Hibe Programı” Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olup Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanmaktadır. Projenin faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği’dir. IPA II Sivil Toplum sektör lideri olarak Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı projenin lider kurumudur.

Go to Top