Türkiye-Ermenistan Diyalog Serisi: Yakınlaşma Sürecini İncelemek
1 Ekim 2010
Son yıllarda Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yaşanan önemli gelişmelerin ardından, iki ülke diplomatik ilişki kurma ve kara sınırlarını açma konusunda büyük aşama kaydetmişlerdir. Ancak Ekim 2009’da Zürih’te imzalanan tarihi protokollerden 7 ay sonra yakınlaşma süreci tıkanma noktasına gelmiştir.
Türkiye-Ermenistan Diyalog Serisi: Yakınlaşma Sürecini İncelemekTESEV2019-07-25T18:10:56+03:00
TESEV Dış Politika Programı ve Erivan merkezli Kafkas Enstitüsü araştırmacıları tarafından kaleme alınan “Yakınlaşma Sürecini İncelemek” başlıklı bu rapor son gelişmeleri gözden geçirmeyi, süreci tıkayan sorunları tartışmayı ve bu tıkanıklığı aşmak için bazı çözüm önerileri getirmeyi hedeflemektedir. Ortak olarak hazırlanan raporda iki kurumdan yazarlar aşağıdaki konuların altını çizmektedirler:
- Zürih protokolleri tarihi bir gelişmedir ve süreç devam ettirilmelidir. Bu metinlerin onaylanma sürecini geciktirmek protokollerin başarı şansını azaltabilir ve ertelemek kimsenin çıkarına değil.
- Yakınlaşma süreci iki aşamalı işlemektedir: İlki daha teknik bir adım olan normalleşme, diğeri ise iki toplum arasındaki yakınlaşma sürecidir. İkisi de çok önemli olan bu süreçlerin başarıya ulaşması için iki ülke devletlerinin ve toplumların aktif rol alması gerekmektedir.
- Türkiye ve Ermenistan medyaları, iki ülke ilişkilerini içeren haberlerinde tarafsız yaklaşmaya özen göstermeli; siyasi ve toplumsal düzlemde diyaloğu teşvik etmelidirler.
Tür: | Raporlar Yayınlar |
Konular: | İkili İlişkiler Türkiye ve Yakın Çevresi |