Radikalleşme, Laiklik ve Dinin Yönetişimi: Avrupa ve Asya’dan Bakış Açılarını Bir Araya Getirme (GREASE)
2018 - 2022
Avrupa dünyanın başka yerlerinden dini çeşitliliğin yönetimi konusunda neler öğrenebilir? Dini radikalleşmenin önlenmesi konusunda ne dersler çıkarabilir? Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Güney Asya ve Avustralya’dan araştırmacıların katkılarıyla Avrupa Birliği fonuyla gerçekleşen GREASE projesi önümüzdeki üç yıl boyunca bu soruları araştıracak. On iki ortaklı konsorsiyum ilgili norm, yasa ve uygulamaları karşılaştırarak dini çeşitliliğin birçok farklı kültürde nasıl yönetildiğine bakacak. Bu süreç içinde araştırmacılar farklı rejimlerin azınlıkların ve göçmenlerin uyumunda görece başarılarını değerlendirecek. Hedef radikalleşmeyle mücadele eğilimlerini vurgulayarak dini çeşitliliğin yönetişimi anlayışımızı derinleştirmektir.
Güncel dini çeşitliliğin yönetişimi modellerini karşılaştırmanın yanında GREASE bu modellere tesir eden tarihsel etkileri de inceleyecek. Bilhassa, proje dini çeşitlilik yönetişimi norm ve uygulamalarının Avrupa ve yukarıda belirtilen bölgeler arasında dolaşımına bakacak. Sömürgecilik mirasına özel ilgi gösterilecek.
Avrupa bağlamında, GREASE laikliğin yaygınlaşması ışığında dini radikalleşme paradoksunu çözmeye çalışacak. Proje şu savları değerlendirecek: Avrupa’da göçmenlerin uyumu başarısızlıkla sonuçlandı; çünkü ikinci nesil gençler marjinalleşti ve radikalleşti ve bazıları cihatçı terörist ağlara yöneldi. Araştırmacılar laikleşme ve radikalleşmeyi artan iletişim ağlarına erişim, hareketlilik ve birbirine bağımlılık, aynı zamanda artan eşitsizlik ve milliyetçiliğin yeniden ortaya çıkışı gibi geniş sosyal değişimler ışığında inceleyecek.
Avrupa’nın dini çeşitliliğin ve radikalleşmenin zorluklarıyla mücadele ettiği sırada başka bölgelerin bu sorunlarla nasıl baş ettiğine bakmak yararlı olabilir. Bu sayede GREASE projesi laikleşme ve radikalleşme konularında yenilikçi akademik fikirler üretecek ve dini çeşitliliğin yönetişimi, özellikle radikalleşmenin önlenmesi konularında bakış açıları ortaya koyacak.
Bütçesi 2,2 milyon Euro olan proje İtalya’nın European University Institute’dan Profesör Anna Triandafyllidou tarafından koordine edilmektedir. Diğer birlik üyeleri arasında University of Bristol’dan (Birleşik Krallık) Profesör Tariq Modood; Royal United Services Institute ’nden (Birleşik Krallık) Dr. Hisham Helyer; Center fort he Study of Democracy’den (Bulgaristan) Dr. Mila Mancheva; Vytautas Magnus University’den (Litvanya) Dr. Egdunas Racius; araştırma iletişimi ajansı SPIA’dan (Almanya) Terry Martin; Mohammed V University of Rabat’dan (Fas) Profesör Mehdi Lahlou; Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’ndan (Türkiye) Profesör Haldun Gülalp; Universitas Muhammadiyah Malang’dan (Endonezya) Profesör Pradana Boy; The Strategic Information and Research Development Centre’dan (Malezya) Profesör Zawawi Ibrahim; Jawaharlal Nehru University’den (Hindistan) Profesör Gurpreet Mahajan ve Deakin University, Melbourne’den (Avustralya) Profesör Michele Grossman vardır. GREASE projesinin 2021’de bitmesi öngörülmektedir.
Tür: | Güncel Projeler Projeler |
Konular: | Din Devlet Toplum |