Ergenekon’un Öteki Yüzü: Faili Meçhuller ve Kayıplar
25 Kasım 2013
Ergenekon davası, askeri bürokrasi içindeki bazı grupların ve onlarla siyasi ve ekonomik çıkar ortaklığında olan sivil ağların demokratik siyasete hukuk dışı yollarla müdahalesini ortaya çıkarması bakımından, Türkiye yakın döneminin en kritik siyasi gelişmelerinden birisi oldu.
Yazarlar: | Gülçin Avşar |
Sanıkların Susurluk, Yüksekova Çetesi, JİTEM ve Özel Kuvvetler Komutanlığı gibi, 1990lı yıllarda sivil Kürt vatandaşlara karşı gerçekleştirilen yargısız infazların uygulayıcısı olduğu iddia edilen örgütlerle bağlantısı, kamuoyunda 1990’lı yıllarda özellikle Kürt vatandaşlara karşı gerçekleştirilen ağır insan hakları ihlallerinin açığa çıkarılacağı beklentisini oluşturdu. Ancak soruşturmayı yürüten savcılık ve mahkeme heyeti davanın cezai temellerini bu beklentiyi dışarıda bırakarak sadece hükümete yönelik darbe teşebbüsü suçu çerçevesinde oluşturdu.
Bu rapor ise, dava sanıkları ile ilgili iddianame ve klasörlere yansımış bilgileri inceleyerek, Türkiye’nin geçmişle yüzleşme sürecinin en önemli parçalarından biri olan “Fırat’ın Doğusundaki Ergenekon’un” davaya yansıyan kısımlarını ortaya koyuyor. Bu amaçla, TESEV Demokratikleşme Programı olarak Ergenekon iddianame ve klasörlerinde, özellikle 1990’lı yıllarda işlenmiş olan ağır hak ihlallerine ilişkin bilgileri tarayıp kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Bu çalışmanın, geçmiş ağır insan hakları ihlallerinin açığa çıkartılması için hak savunucularına dava dosyaları üzerinde derinleşme fırsatı yaratmasını ve Türkiye’nin geçmişle yüzleşme sürecine katkıda bulunmasını umuyoruz.
Tür: | Raporlar Yayınlar |
Konular: | Yargı Hukuk Adalet |