Belediyeler için Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Kapasite Geliştirme Atölyeleri

14 Nisan 2025 - 15 Nisan 2025
Şişli, İstanbul

TESEV tarafından UNICEF desteği ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliği ile yürütülen Belediyeler için Çocuk Odaklı Afet Riski Azaltımı Eylem Planları Projesi, Türkiye’deki belediyeleri veriye dayalı çocuk odaklı afet riski azaltımı eylemleri geliştirmesi için desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda projenin pilot illeri olan İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Adana belediyelerinden temsilcilerin katılımıyla İstanbul’da iki gün süren Belediyeler için Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Kapasite Geliştirme Atölyeleri düzenlenmiştir.

Etkinliğin ilk gününde çocuk odaklı afet risk azaltımına odaklanılmıştır. UNICEF Türkiye, Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin açılış konuşmalarını takiben UNICEF Program Uzmanı Gökçen Yılmaz Tokgöz afet risk azaltımı temel kavramlarını anlatmıştır. Etkinliğin eğitim oturumları Prof. Dr. Özgül Polat’ın “İBB-UNICEF Afet Risk Azaltımı İhtiyaç Analizlerinin Paylaşımı”, Türkiye Belediyeler Birliği Hukuk İşleri Müdürü Avukat Zeliha Dikyol’un “Çocuk Odaklı Afet ve Acil Durum Konusunda Belediyelere Düşen Rol ve Sorumluluklar”, UNICEF Çocuk Koruma Sorumlusu Özle Koyuncu’nun “Afet ve Acil Durum Hazırlık Sürecinde Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Çalışmaları”, UNICEF Sosyal Politika Sorumlusu Görkem Güner’in “Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Ulusal ve Yerel Politika İncelemesi, İyi Uygulama Örnekleri” sunumları ile devam etmiştir. TESEV Proje Yürütücüsü Gizem Fidan’ın çocuk odaklı afet risk azaltımı eylem planları ile ilgili konuşmasını takip eden atölyede katılımcılar belediyelerin mevcut politika ve hizmetlerini çocuk odaklı afet risk azaltımı perspektifinden değerlendirmiş ve TESEV tarafından hazırlanan eylem planları
için öneriler geliştirmiştir.

Etkinliğin ikinci gününde veriye dayalı politika geliştirmeye odaklanılmıştır. Eğitim oturumlarında TESEV Proje Yürütücüsü Gizem Fidan “Veri nedir, nasıl gösterge ve bilgiye dönüşür?” ve “Çocuk odaklı afet risk azaltımı için veri nasıl kullanılır?” başlıklı sunumlar ile katılımcıların belediyelerindeki mevcut hizmet ve çalışmalarının veri temelli ve çocuk odaklı afet risk azaltımı bakış açısı ile değerlendirilmesi ve geliştirilmesinin önemi üzerinde durmuştur. Prof. Dr. Murat Güvenç veri analizi ve görselleştirme yöntemleri üzerine konuşmuş ve İstanbul için hazırlanan demo etkileşimli platformu tanıtmıştır. Etkinliğin atölye bölümünde katılımcılar belediyelerinin örnek veri setlerini eğitim bölümünde anlatılan değerlendirme kriterlerine göre incelemiş ve bulgular tüm katılımcılar tarafından tartışılmıştır.

Etkinlikte 44 kişinin katılımıyla geliştirilen fikirler ile için hazırlanan eylem planları revize edilecektir. Etkinliğin belediye temsilcileri arasındaki iş birliklerini güçlendirmesi planlanmaktadır.

Belediyeler için Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Kapasite Geliştirme Atölyeleri2025-04-18T10:25:14+03:00
Go to Top